Gå direkt till innehåll
Premiär för ny poddserie - Dokumentär: Svenskar i strid

Pressmeddelande -

Premiär för ny poddserie - Dokumentär: Svenskar i strid

Podplay lanserar Dokumentär: Svenskar i strid - en dokumentärserie i poddform i fem delar om Kongokrisen på 60-talet. I avsnitten hörs producenten Anders Carlborg som genom samtal med sin egen pappa, veteranen Per "Primo" Carlborg och flera andra veteraner, nystar i minnen och fasansfulla upplevelser.

I början av juni 1960 tar Per Carlborg och drygt 500 andra svenskar avsked från sina familjer för att flyga ner till Kongo. Det som möter dem är något helt annat än vad de tränats för. Plötsligt befinner de sig mitt i ett fullskaligt inbördeskrig.

I poddseriens fem delar berättar "Primo" och hans vänner om sina upplevelser under kriget. Det är en unik och gripande skildring där soldaterna står i fokus och podcasten innehåller många historier som aldrig tidigare berättats.

- Det som har varit tydligt genom mina samtal med min pappa men också med de andra veteranerna är att det funnits en väldig glädje över att någon har varit intresserad av att höra deras historier. En känsla av ett uppdämt behov av att prata och dela med sig, säger Anders Carlborg, producent. 

Han fortsätter:

- Jag vet till exempel att flera av historierna pappa berättar i serien har inte ens min mamma hört. Det säger nog ganska mycket om hur han och många andra påverkades av tjänstgöringen, avslutar han.


- Vi har testat att göra dokumentära podcasts tidigare och det har funkat riktigt bra. Den här dokumentärserien är en otroligt stark berättelse berättad från far till son, in i lyssnarens öron, och den känslan är speciell. Själva genren dokumentär är något vi vet lockar poddlyssnare sedan tidigare. Nu gör vi en dokumentärserie i fem delar med högkvalitativ produktion och om en riktigt intressant historia. Podden är fenomenalt bra och vi är väldigt stolta över den här serien, säger Lovisa Ohlson, Podcastchef på Bauer media.


Om Anders Carlborg:

Anders arbetar som TV-klippare sedan femton år, så att berätta historier är han van vid. Han är även musiker och älskar att arbeta med ljud och även dokumentärfilm. Av den anledningen föll valet på att skapa en egen dokumentärpodcast som sitt första projekt som podcastproducent sig fullt naturligt. 

Medverkande veteraner:

Per "Primo" Carlborg
Ernst "Proppen" Thurdin
Stig "Stickan" Högberg
Bo "Bosse" Wilder 
Desmond "Des" Keegan

Redan nu går det att lyssna på alla avsnitt av Dokumentär: Svenskar i strid på podplay.se eller i appen Podplay.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Bauer Media har störst räckvidd i det nya ljudlandskapet med över 5 miljoner lyssnare varje vecka. Passionerade att göra vardagen roligare för målgrupper som våra kunder efterfrågar. Vi älskar underhållning och att skapa innehåll och marknadsföring med ljud så att du når fram till våra miljontals lyssnare med ditt budskap. Allt detta genom Sveriges största radiostation Mix Megapol, nätverken NRJ och Rockklassiker, radiostationerna Vinyl FM, Lugna Klassiker, Retro FM och Svensk Pop samt digitalt på RadioPlay och Podplay. Vårt fokus är att generera värde för alla våra kunder, oavsett var vi möter dem.

Kontakter

Anna Chrona

Anna Chrona

Presskontakt Communications Director Bauer Media 0735088803 LinkedIn

Relaterat innehåll