Gå direkt till innehåll
50 år gammalt fall öppnas upp efter nya spår

Pressmeddelande -

50 år gammalt fall öppnas upp efter nya spår

Idag är det premiär för den nya kriminalpodcasten ”Kalla Fall” på Podplay. Podden djupdyker i fall där polisen gått bet och tar vid där polisutredningen slutar för att försöka hitta nya spår som kan föra fallet närmare en lösning.

Kalla Fall är en podcast där okända och ouppklarade kriminalfall granskas. En podcast som försöker gå till botten med fallen som är under lupp. Hela första säsongen av podcasten handlar om försvinnandet av Sven Sjögren, en 62-årig lantbrukare, som en dag i början av oktober 1972 försvann spårlöst från sitt hus alldeles intill Lummelundagrottan på Gotland. Urban Gärdek och Tobias von Braun som är upphovsmännen bakom podcasten har granskat fallet i över 10 års tid. Under säsongens gång får lyssnarna följa Urban och Tobias i realtid.

- Podcasten Kalla Fall är det roligaste och mest intressanta projekt som jag någonsin satt tänderna i. Podden får oss att träffa människor vi aldrig annars träffat och tänka tankar som vi annars aldrig tänkt. Fallet Sven Sjögren betyder så otroligt mycket då det varit en stor del av mitt liv. För min egen del började det hela redan på 90-talet i en buss, mitt i natten, på väg mot Lummelunda på nordvästra Gotland. Fallet Sjögren är ett av Sveriges mest spännande kriminalfall, och det fanns där mitt framför ögonen hela tiden, säger Tobias von Braun.

- Fallet Sven Sjögren var där allt började. Historien om lantbrukaren som spårlöst försvann ett stenkast från vår arbetsplats slog an en sträng hos oss båda och startade den resa som nu resulterat i den här podden. Podcast är för oss det självklara mediet. Inget annat medium ger ett lika direkt och effektivt sätt att nå ut med vår berättelse, säger Urban Gärdek.

- Det unika med detta snart 50 år gamla fall är inte bara att det är ouppklarat, utan det är även att Tobias och Urban, tillsammans med polisen, nu i realtid potentiellt kan hitta Sven. Genom podcasten får vi som lyssnar vara en fluga på väggen och ta del av unika avslöjanden. Vi är glada att projektet valts att produceras i podcastformat. Podd som medie möjliggör en unik tillgänglighet till utredningen genom den närvaro vi skapar, som lyssnaren får träda in i, säger Johanna Wiberg, Podcast Manager, Bauer Media.

Ett nytt avsnitt släpps på Podplay varje onsdag. Lyssna på första avsnittet redan nu.

För intervjuer, kontakta Elin Rösiö.

Personerna bakom Kalla fall:

Urban Gärdek
Läkare med många olika specialintressen och en särskild passion för svårlösta gåtor. Ursprungligen från Småland men uppvuxen i Stockholm och på södra Gotland.

Tobias von Braun
Lärare med inriktning på Historia, Geografi och Engelska. Ursprungligen från Visby men har levt och arbetat i Mellanöstern och Sydostasien under många år. Bor numera i Göteborg.

Kalla fall produceras av Podplays produktionsteam:
Mats Lillienberg, producent
Jonas Lindskov
, exekutiv producent
Johanna Wiberg
, projektledare

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Bauer Media är det självklara mediehuset för ljudbaserad underhållning. Vi ger dig plattformen, nätverket och möjligheterna att utveckla din talang, förverkliga dina idéer och göra din röst hörd. Med vårt breda utbud underhåller vi hela Sverige, on air, online och on demand med Podplay och RadioPlay - våra plattformar för tusentals populära podcasts.

Vi är en del av Bauer Media Group, finns i åtta länder; Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Slovakien, Irland och Storbritannien och når mer än 55 miljoner lyssnare varje vecka. Vi är störst i Europa i digital och kommersiell audio. Vi skapar innehåll som når fram och låter människor uppleva ljudets kraft och möjligheter. Vi kallar det ljudeffekten.

Presskontakt

Elin Rösiö

Elin Rösiö

Brand Manager Podplay 070-835 25 38
Johanna Wiberg

Johanna Wiberg

Podcast Manager Podplay 070-362 03 32