Gå direkt till innehåll
Veckans radio- och poddbrev

Nyhet -

Veckans radio- och poddbrev

I veckans nyhetsbrev, på internationella kvinnodagen, slås det fast att kvinnliga röster används dubbelt så ofta i reklam och företagsfilmer. Och vi ger dig fyra heta poddtips. Bland annat Skåpet, där kvinnorna Cecilia Blankens, Johanna Swanberg och Peppe Öhman visar var skåpet ska stå!


Kvinnliga röster vanligare i reklam

På internationella kvinnodagen slår det svenska röstbolaget Online Voices fast att kvinnliga röster används dubbelt så ofta i reklam och företagsfilmer. Efter många år av manlig speakerdominans blev det ett trendskifte till kvinnornas fördel 2017 som då fick 51% av röstuppdragen. Senaste året har den siffran växt till hela 65%. Siffrorna är baserade på Online Voices interna statistik med tusentals årliga inspelningar.

Kvinnliga röster är utan tvekan mer populära just nu,” säger Malin Annerud, partner på Online Voices. ”Vi tror inte att manligt eller kvinnligt är det som ska avgöra castingen, utan målgrupp och filmens syfte. Och eftersom dagens kampanjbudskap ofta byggs med mjuka värden som jämlikhet och hållbarhet, väljer många av våra kunder kvinnoröster framför manliga. Det gäller även barn- och tonårsröster, det är betydligt vanligare att kunderna ber oss casta flickor än pojkar till sina kampanjer.

Det ska bli spännande att se hur läget är om några år. Kanske vänder det igen, då det ofta ligger i reklamens natur att sticka ut från mängden. Vi har även märkt att många kunder är mer noga med castingen idag. Förr fick vi ofta önskemål om att spela in "en röst". Idag vill man istället ha "rätt röst". Vissa testar att spela in flera olika röster innan de bestämmer sig. Rösten har blivit en allt viktigare del i hur varumärket framställs i kundernas rörliga och ljudliga reklam, vilket vi förstås uppskattar”, avslutar Malin Annerud.


Algoritmer, passion och the next big thing!

Missa inte det senaste avsnittet av Sound Advertising Bureaus podd Soundcast, där vi möter musik- och techbolaget SNAFU Records som med hjälp av deras algoritmer letar bland över 250 000 låtar i veckan från hela internet i jakten på “the next big thing”. Med en kombination av tech, mänsklig kompetens och högkvalitativ kreativitet vill de skapa en förändring inom musikindustrin på världsnivå och ge artister från hela världen bättre förutsättningar att höras och nå ut till sina fans.

Lyssna på avsnittet här.

Tre poddnyheter

  • Idag, 8/3, välkomnar vi podden Skåpet till Bauer Media. En podd där Johanna Swanberg, Peppe Öhman och Cecilia Blankens ställer skåpet där det ska stå!
  • På onsdag, 10/3, har den populära podden Misslyckade Brott premiär med sin åttonde säsong! De första tre veckorna finns alla tio avsnitt tillgängliga endast på Podplay.
  • Den 22/3 har succépodden Älskade Psykopat premiär med en ny säsong. På premiärdagen finns samtliga avsnitt av nya säsongen på Podplay.

Detta har hänt med lyssnandet

Vecka 9 var den totala radiolyssningen på samma nivå som veckan innan, totalt 7 186 000 svenskar på radio (-0,2% jämfört med v 8). Sveriges Radio ökade (+2%) medan kommersiell radio minskade (-3,5%). Vecka 9 hade Bauer Media totalt 3 518 000 unika radiolyssnare och 60,8% kommersiell lyssnarandel.

På onsdagar rapporterar Poddindex föregående veckas poddlyssning. Vecka 8 minskar Bauer Medias poddräckvidd med -1,5% jämfört med vecka 7 och vi nådde 622 068 unika poddlyssnare. Vår totala digitala räckvidd v 8 var 893 363 lyssnare, varav 271 295 digitala radiolyssnare. Bauer Medias totala räckvidd vecka 8 var 4 076 461 unika lyssnare och vi är fortsatt störst i Sverige på ljud!

Vi hörs nästa vecka!
/Bauer Media

Källa: Poddindex & Kantar Sifo PPM.

Ämnen

Presskontakt

Maja Thomhave

Maja Thomhave

Presskontakt Press Manager Bauer Media 070-556 47 30