Följ Bauer Media

Veckans radio- och poddbrev

Nyhet   •   Feb 15, 2021 13:30 CET

På annandagen kunde vi höra Andreas Weise och David Lindgren kommentera Premiere Leaugue. Sjungandes. Live på RadioPlay. I veckans nyhetsbrev tar produktionsbyrån Flickorna Larsson med oss bakom kulisserna och berättar hur det gick till när en unik och till synes omöjlig idé blev verklighet. Vi puffar även för Rockklassiker, som är den radiostation som ökar mest och därmed befäster positionen som hela Sveriges största rockstation.

Klicka på bilden och hör Andreas Weise och David Lindgren kommentera Premiere League sjungandes.

Flickorna Larsson tar oss bakom kulisserna med Stryktipset

Ibland får vi på Flickorna Larsson förfrågan om att producera en idé som direkt ger oss känslan ”Wow, vilken fantastiskt knasig och bra idé! Det här bara måste vi få göra." Och precis så kändes det i slutet av förra året när Perfect Fools hörde av sig med en förfrågan om att producera en stark, tydlig och unik idé för Stryktipset, där mycket hängde på produktionen.

I korthet gick idén ut på att låta två fotbollskommentatorer kommentera Premiere League-matcherna som spelades på annandag jul (Boxing Day), och livesända detta i radio. Något som kanske låter som vilken sändning från Radiosporten som helst, men lägg då till att de två kommentatorerna skulle vara ytterst rutinerade sångare som sjöng referaten i form av jullåtar ackompanjerade av en pianist, så har vi något ytterst unikt och spännande. Men varför krångla till det så mycket? Jo, för att kunna ta del av fotbollen utan att förstöra julefriden så klart. Tanken var att skapa en julkonsert med fotbollsinnehåll som hela familjen kunde njuta av.

Vi fick uppdraget och började researcha sändningsmöjligheter, hur skulle vi sända detta på bästa sätt? Att sända i FM-bandet var inte möjligt på grund av sändningstillstånd och andra byråkratiska hinder. Men väldigt snabbt fick vi kontakt med Bauer Media som älskade idén och gärna ville hjälpa till att göra denna sändning möjlig.

Vi funderade kring vilka artister vi skulle använda. Vi ville ju att artisterna inte bara skulle vara magiska på att sjunga, utan även utstråla jul med tanke på julkonsertkänslan vi ville skapa. Inte nog med det, dom behövde vara så pass rutinerade att två timmars livesjungande fotbollsreferat inte skulle vara några konstigheter.

Sist men inte minst behövde vi någon som kunde förse artisterna med ljuv musik. Gärna någon som behärskade fler instrument än ett, kanske piano, gitarr och dragspel. Och gärna en person som även kunde fungera lite som en kapellmästare under sändningen. Ingen lätt match. Efter febrilt arbete bitarna började sakta men säkert falla på plats.

Bauer Media kom med glädjande besked om att vi kunde få sända konserten live via RadioPlay, vilket var genialiskt. Inte bara för att alla med en dator eller mobil då skulle få möjlighet att lyssna på sändning, utan också för att Stryktipset enkelt kunde skicka lyssnare till den specifika ”RadioPlay-kanalen” där sändningen skulle äga rum från deras kampanjsidor och sociala medie-inlägg.

Artistbokningarna gick i lås. Vi fick med oss de otroliga artisterna Andreas Weise och David Lindgren på tåget. Två sångare och underhållare i Sveriges absoluta toppskick. Och bakom pianot fick vi äran att placera Pelle Arhio. En pianist och multiinstrumentalist med stor vana av att hålla i taktpinnen i just denna typ av livesammanhang. Allt var bokat och klart. Annandagen var kommen. Nu var bara att tuta och köra.

15:45 - upp med utsändningsregel - on air. Sändningen pågick i mer än två timmar och Andreas, David och Pelle spelade och sjöng så det stod härliga till. 100% fotboll. 100% jul. 100% live. 18:00 - ner med sändningsregel - sändningen slut.

Vi hade lyckats. Sändningen gick långt över förväntan och bjöd på ljuv musik blandat med många skratt. Perfect Fools var glada. Stryktipset var glada. Och vi på Flickorna Larsson var kanske gladast av dom alla. För "Sjungande kommentatorer” blev en sån där produktion vi sent glömmer och kommer leva vidare hos oss långt efter att on air-skylten släcktes.

Daniel Kilgren, regissör på Flickorna Larsson


Programledarna Jonas Nilsson och Nicke Borg firar framgångarna på Rockklassiker.

Rockklassiker ökar mest

Rockklassikers starka uppgång började redan förra året då den dagliga räckvidden ökade med 11%, ratingen ökade med 30% och den kommersiella andelen ökade med hela 47% jämfört med helåret 2019!

Trenden håller i sig även in i 2021. I januari ökade Rockklassikers kommersiella andel med hela 49% jämfört med januari 2020 och de senaste veckorna når stationen drygt 1 miljon svenskar varje vecka!

Men varför går det så bra för Rockklassiker? Jo, dels har musiken framgångsrikt justerats för att tilltala en större publik, dels har stort fokus lagts på innehållsutveckling.

Förra året startade en ny morgonshow då Hans Wiklund anslöt till ”Morronrock” och gjorde Jonas Nilsson sällskap, varpå lyssningen ökade varje månad. I år förstärktes showen ytterligare med Linda Fyrebo, vilket har gett programmet en flygande start på året. ”Morronrock med Jonas, Hans o Linda” är nu den tredje största kommersiella morgonshowen sett till rating (efter Mix Megapol och Rix FM).

Men det är inte bara morgonen som bidragit till Rockklassikers framgång. På stationen hörs många populära shower med starka programledare, såsom radioprofilen Janne Innanfors, Backyard Babies sångare och gitarrist Nicke Borg, sångerskan Nina Söderquist och Europes trummis Ian Haugland.

”Tillsammans med ett kreativt och fokuserat team satsar vi vidare mot fler framgångar under 2021. Med Rockklassikers uppåtgående trend och unika position på marknaden kommer vi fortsätta ge våra lyssnare den klassiska rockmusiken med passion och glädje och en morgonshow med underhållning i världsklass”, säger Daillou Axelsson, programchef på Rockklassiker.

Här kan du lyssna på Rockklassiker.

Detta har hänt med lyssnandet

Årets sjätte vecka ökade den totala radiolyssningen jämfört med veckan innan, totalt 7 281 000 svenskar på radio (+1,8% jämfört med v 2). Sveriges Radio ökade (+1,5%) och kommersiell radio backade något (-0,6%) i lyssnande. Vecka 6 hade Bauer Media totalt 3 497 000 unika radiolyssnare (-1,9% mot v 5) och 62,2% kommersiell lyssnarandel.

På onsdagar rapporterar Poddindex föregående veckas poddlyssning. Vecka 5 Podspace samt Acast ökar i räckvidd, medan övriga aktörer minskar jämfört med veckan innan. På Bauer Media minskade vår poddräckvidd med -5,2% jämfört med vecka 4.

Vecka 5 hade Bauer Media totalt 882 200 unika digitala lyssnare, vilket är en ökning med +1,3% jämfört med v 4 och en ökning med hela +21,3% jämfört med samma vecka föregående år! Av den digitala lyssningen stod poddarna för 617 282 unika och digital radiolyssning för 264 918 unika.

Vecka 5 nådde Bauer Media 3 928 196 unika lyssnare (FM + digialt/podd) och vi är fortsatt störst på den kommersiella ljudmarknaden.

Vi hörs nästa vecka!
/Bauer Media

Källa: Poddindex & Kantar Sifo PPM.