Gå direkt till innehåll
Veckans radio- och poddbrev

Nyhet -

Veckans radio- och poddbrev

I årets näst sista veckobrev bjuds det på en uppsjö av nationell och internationell ljudinspiration. Vi har tidigare berättat att svenska marknadschefer endast avser öka i radio av traditionella mediainvesteringar. I Storbritannien är trenden densamma. Vi delar även med oss av spännande case med Marks & Spencer och Siemens, ljudnyheter om Netflix, information om superpodcastlyssnaren och inspiration om erotikpoddar!

Radio näst bäst att stötta varumärken

Radiocenter i Storbritannien har tillsammans med marknadsundersökningsföretaget Ebiquity genomfört en studie för att förstå det verkliga värdet av de olika mediaslagen för varumärken i utmanande tider. Studien visar att radio är den kategorin som är näst bäst (efter TV) att stötta varumärken i dessa tider. I studien kan man även läsa att 19% av annonsörerna planerar att investera mer i mediet 2021 jämfört med budgetar före pandemin, vilket är den högsta nettoökningen av alla traditionella mediaslag. Läs hela studien här.

Radio ökar varumärkessök med 52%

Marks & Spencer använder dynamisk ljudteknologi för att skapa skräddarsydda radiospotar med bl a lokala dialekter för att driva deras försäljning online. I Storbritannien visar undersökningar att lyssnare är 52% mer benägna att inkludera ett varumärkesnamn i sin internetsökning när de hört radioreklamen och effekten är omedelbar. Läs studien här.


Siemens vinner International Sound Award med sin Audio Branding

Siemens skapade ett helhetskoncept i ljud för deras satsning för hälsa och medicin. Läs mer om hur det skapade ljud för de anställda med nya ringsignaler, ljudlogotyp för enskilda kundevenemang, bakgrundsmusik för pauser, gonggong ljud för att få deltagare att vara uppmärksamma, SoMe upplägg. Ett fantastiskt omtag där ljudet står i centrum. Ta del av konceptet här.


Superpodcastlyssnare tycker till om podcastmediet

Edison Research, Ad Results Media och PodcastOne publicerade precis en gemensamt en studie baserad på 1000 online-intervjuer med ”superpodcastlyssnare” (lyssnar mer än 5 h per vecka). I studien uppger 49% att ”annonsering i en podcast är det bästa sättet för ett varumärke att nå mig” (jämfört med 37% 2019). Vidare uppger 54% att ”höra en annons i en podcast, jämfört med andra platser, gör mig mer benägna att köpa en produkt” (jämfört med 46% 2019). Ta del av hela rapporten här.


Podden Song Exploder lanseras på Netflix

Att podcast blir till TV-serie trendar och nu har Netflix gjort en serie av podden Song Exploder. I serien får du följa musikers resa i den kreativa processen bakom låtskrivandet. Du kan bland annat följa Alicia Keys och Sampha då de skriver låten ”3 Hour Drive”. Titta på Song Exploder här.

Erotik och AI-intervju i Soundcast

SAB (Sound Advertising Bureau) har släppt två nya avsnitt i podden Soundcast!

Ljudporr: Spica upp marknadsföringen med erotik! Det är inte ofta du hör en branschorganisation prata om sex, men när folk nu uppenbarligen vill kittla sin lust via hörselsinnet och erotik-poddar är hetare än någonsin, så har vi inget val. SAB bjöd in Anna och Amanda från Alla Våra Ligg och Jonas från Sexnoveller Deluxe och det blev imma på studiofönstret när de snackade sex och gav heta tips om hur du ska spica upp din marknadsföring! Lyssna på avsnittethär.

Gaming, radioreklam, rock’n’roll & annat ljudligt! I detta avsnitt får du höra AI-rösten Eva intervjua Karl Rosqvist, Max Malmquist och Joel Nyberg som driver ljudbyrån Lejonbröder och musikbolaget Burning Planet. En personlig intervju utan en exakt plan där de på volley filosoferar om ljud och musik som både konst- och kommunikationsform. De pratar TV-spelsmusik, radioreklam, rock’n’roll och om en hel del annat ljudligt! Lyssna på avsnittet här.

Detta har hänt med lyssnandet

Vecka 50 var radiolyssningen något lägre än veckan innan, totalt 7 215 000 svenskar på radio (-1,7% jämfört med v 49). Minskningen stod såväl Sveriges Radio (-1,9%) som PLR (-1,2%) för. Vecka 50 hade Bauer Media totalt 3 809 000 unika radiolyssnare (-1,3% mot v 49) och hela 63,9% kommersiell lyssnarandel.

På onsdagar rapporterar Poddindex föregående veckas poddlyssning. Vecka 49 ökade SR, NENT Radio och Podspace medan Bauer Media och Acast minskade något. På Bauer Media minskade vi vår poddräckvidd med -4,5% jämfört med vecka 48.

Vecka 49 hade Bauer Media totalt 1 031 665 unika digitala lyssnare, vilket är en minskning med -0,7% jämfört med v 48 men en ökning med hela +35,9% jämfört med samma vecka föregående år! Av den digitala lyssningen stod poddarna för 753 274 unika och digital radiolyssning för 278 391 unika.

Vecka 49 nådde Bauer Media 4 305 432 unika lyssnare (FM + digialt/podd) och vi är fortsatt störst på den kommersiella ljudmarknaden.

Vi hörs nästa vecka!
/Bauer Media

Källa: Poddindex och Kantar Sifo PPM.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Maja Thomhave

Maja Thomhave

Presskontakt Press Manager Bauer Media 070-556 47 30 LinkedIn