Gå direkt till innehåll
Veckans radio-och poddbrev

Nyhet -

Veckans radio-och poddbrev

I dessa tider där konsumtionen av ljud slår i taket, är det en hygienfaktor att ha en ljudstrategi. Hur låter ditt varumärke? Hur väljer du rätt ljud? Vi tipsar om podden Soundcast där forskaren och ljudstrategen Martin Ljungdahl och semiotikern Karin Sandelin från Kantar Sifo berättar hur du stärker emotionella upplevelser av varumärken.

Svenskar, i åldern 25-64 år, spenderar mest tid på ljud. Källa: Nordicom-Sveriges Mediebarometer 2019

Har du ingen ljudstrategi? Nu är det dags.

The voice revolution will reshape the marketing landscape”, sa Unilevers fd chief marketing and communications officer, Keith Weed, i en artikel 2018. Det tror vi också. För de senaste åren har mediakonsumtionen förändrats drastiskt och det har aldrig tidigare konsumerats så mycket ljud. Detta har givetvis inte undgått mediahusen. Många har märkt av dalande tittar- och läsarsiffror och har upprättat en ljudstrategi. Nuförtiden erbjuder exempelvis många tidningshus ljudsatta artiklar och poddar för att anpassa sitt erbjudande efter konsumtionen.

Den starka lyssnartrenden bekräftas i Nordicom-Sveriges rapport Mediebarometern 2019 , som publicerades i maj 2020. Här går det att läsa att svenskar i åldern 25-64 år spenderar mest tid på ljud, hela 146 minuter per dag!

Alla varumärken har en visuell logga, men hur låter ditt varumärke? Givet det lavinökade lyssnandet och om du vill vara där dina kunder finns, behöver du ha en ljudidentitet. Detta kommer att stärka ditt varumärke och även ge större effekt på reklamen. I en studie gjord av Veritonic och Westwood One kan du läsa att köpintentionen är hela 58% högre i radiokampanjer där avsändaren har en ljudidentitet! Så om du inte redan har en ljudstrategi, är det hög tid att sätta en nu!

Martin Ljungdahl Eriksson, ljudstrateg, och Karin Sandelin, semiotiker, från Sensemiotics på Kantar Sifo.

Hur du väljer rätt ljud

Visste du att försäljningen minskar om personalen väljer musik i butiken men även om man spelar musik som kunden känner igen? Ska du använda en cover el nyskriven låt i din identitet? Hur ska du välja rätt ljud? Den frågan besvarar Martin Ljungdahl Eriksson, ljudstrateg, och Karin Sandelin, semiotiker, från Sensemiotics på Kantar Sifo i podden Soundcast 5:e avsnitt ”Hur du väljer rätt ljud. Del 1”.

Så välkommen in i forskarvärlden och lyssna på hur ljud påverkar oss och hur vi använder semiotik för att vägleda och stärka emotionella upplevelser av varumärken i linje med varumärkesidentiteter, plattformar och värderingar.

Soundcast är en podd som produceras av Sound Advertising Bureau (SAB). Nytt avsnitt släpps varannan torsdag och samtliga avsnitt finns här.

Detta har hänt med lyssnandet

Vecka 40 var radiolyssningen på samma nivå som veckan innan, totalt 7 359 000 svenskar på radio (+0,1% jämfört med v 39). Trots den marginella ökningen (+8 000 lyssnare), så backade såväl Sveriges Radio (-2,2%) och PLR (-0,8%), vilket beror på ökad dubbellyssning. Vecka 40 hade Bauer Media totalt 3 960 000 unika radiolyssnare (+0,2% mot v 39) och 54,7% kommersiell lyssnarandel.

Vecka 39 var en stark poddvecka då samtliga kommersiella aktörer ökade i räckvidd, men Sveriges Radio backade något. På Bauer Media ökade vi vår poddräckvidd med +8,1% jämfört med vecka 38.

Vecka 39 hade Bauer Media totalt 872 066 unika digitala lyssnare, vilket är en ökning med +5,5% jämfört med v 38 och en ökning med hela +23,7% jämfört med samma vecka föregående år! Av den digitala lyssningen stod poddarna för 650 472 unika och digital radiolyssning för 221 594 unika.

Vecka 39 nådde Bauer Media 4 335 778 unika lyssnare (FM + digialt/podd) och vi är fortsatt störst på den kommersiella ljudmarknaden.

Vi hörs nästa vecka!

/Bauer Media

Källa : Poddindex & Kantar Sifo PPM.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anna Chrona

Anna Chrona

Presskontakt Communications Director Bauer Media 0735088803 LinkedIn