Gå direkt till innehåll
Veckans radio- och poddbrev

Nyhet -

Veckans radio- och poddbrev

Veckans nyhetsbrev gästas av Daniel Eriksson, VD för AdOn Media Nordic AB och styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer, som ger sin syn på radions positiva utveckling. Vi får även träffa Lovisa Ohlson, podcastchef på Bauer Media, som berättar om vår strategiska poddsatsning.

Mediebyråbarometern augusti 2020

Radio ökar mest

Enligt IRM’s kvartalsrapport för Q2, kan vi glädjande nog se att radio det medieslag som efter Internet tappar minst (-17,4% vs Q2 2019) efter denna tuffa vår och sommar. Även i Sveriges Mediebyråers rapport Mediebyråbarometern, går det att läsa att radio (efter sociala medier och online video) tappar minst (-11,5%) ackumulerat januari till augusti 2020.

Senaste tiden har vi märkt av att det börjar vända, vilket Mediebyråbarometern bekräftar i augustirapporten då radio ökar mest av alla medieslag. Hela 36,8%! Vi hoppas att trenden håller i sig!


Daniel Eriksson, VD för AdOn Media Nordic AB och styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer

Vi frågade Daniel Eriksson, VD för AdOn Media Nordic AB och styrelseordförande för Sveriges Mediebyråer, varför han tror att radio ökar så starkt.

”Det gläder mig att se en investeringsökning i radio under augusti månad. Detta trots att spelbolagskategorin kraftigt minskat sina investeringar. Det tyder på att fler nya annonsörer investerat för räckvidd i en kommersiell intressant målgrupp. Dessutom till låga kontaktkostnader. Lägg därtill att den här sommaren har präglats av ”hemester” vilket framför allt fack-kedjorna tagit fasta på och står för den största andelen av ökningen. Vilket är helt rätt, så länge det finns en konsumtion behövs en kommunikation och bra kommunikation driver konsumtionen.

Radio som mediekanal har relativt sett klarat sig bra under den generella medieinvesteringsnedgången som vi har haft. Min bedömning är att det finns goda möjligheter att öka intresset än mer för användandet av radio som en kommunikationskanal under hösten”, säger Daniel Eriksson.

Här kan du ta del av Mediebyråbarometerns augustirapport.


Lovisa Ohlson, podcastchef på Bauer Media

Bauer Medias poddräckvidd ökade 39% under sommaren

Det senaste året har Bauer Medias poddportfölj växt kraftigt i såväl utbud som räckvidd. Sommaren 2019 (juni-augusti) snittade vi på 430 193 unika poddlyssnare per vecka och i år nådde vi under samma period hela 599 788 unika veckolyssnare i snitt! Sedan augusti har lyssningen ökat ytterligare. För nu startar nya säsonger efter sommaruppehållet samtidigt som vi lanserar många spännande poddar.

Vi bad Lovisa Ohlson, podcastchef på Bauer Media, berätta om vår poddsatsning.

2020 har varit ett relativt skakigt år, även för podcastbranschen. Nya rutiner och förändrade produktionssätt har präglat det senaste halvåret. Men tack vare att det är ett så pass hållbart media har ändå lyssningen hållits stabil och mediet i sig har aldrig gått så bra. Vissa kategorier har till och med fått en ökad lyssning under året, så som vetenskap och nyheter.

På Bauer Media omvärldsbevakar vi ständigt och följer trender för att kunna vara där lyssnarna är. Vi fortsätter att satsa stort på podcasts och har numera en jätteportfölj med cirka 50 podcasts.

Några år tillbaka var det en relativt smal målgrupp som lyssnade på podcasts, men numera är målgruppen mycket bredare. Man kan vara 13 eller 80 år och fortfarande hitta en podd i utbudet som passar en själv perfekt. Vi på Bauer Media strävar efter att ha en portfölj med poddar som riktar sig till många olika slags målgrupper och som finns i olika kategorier, men med samma mål – att våra poddar ska bli störst i Sverige i räckvidd både i sin kategori och i den målgrupp som podden riktar sig till.

Vi är stolta över att vårt poddutbud fortsätter att växa”, säger Lovisa Ohlsson, podcastchef på Bauer Media.

Detta har hänt med lyssnandet

Vecka 37 lyssnade totalt 7 290 000 svenskar på radio (-1,3% jämfört med v 36). Minskningen låg hos såväl Sveriges Radio som PLR. Vecka 37 hade Bauer Media totalt 3 842 000 unika radiolyssnare (-3,2% mot v 36) och 50,6% kommersiell lyssnarandel.

Poddräckvidden vecka 36 är fortfarande starkt bland de kommersiella aktörerna. Sveriges Radio fortsätter dock att minska i poddräckvidd. Vecka 36 hade Bauer Media totalt 842 825 unika digitala lyssnare, vilket är en ökning med 2,4% jämfört med v 35 och hela 27% jämfört med samma vecka föregående år! Av den digitala lyssningen stod poddarna för 626 032 unika och digital radiolyssning för 216 793 unika.

Vecka 36 nådde Bauer Media 4 338 359 unika lyssnare (FM + digialt/podd) och vi är fortsatt störst på den kommersiella ljudmarknaden.

Vi hörs nästa vecka!

/Bauer Media

Källa: Poddindex & Kantar Sifo PPM.

Ämnen


Bauer Media har störst räckvidd i det nya ljudlandskapet med över 5 miljoner lyssnare varje vecka och 2 miljoner per dygn på plattformar som Mix Megapol, NRJ, Rockklassiker, Vinyl FM, Svensk Pop, Lugna Klassiker, Retro FM och alla våra poddar på RadioPlay.

Presskontakt

Maja Thomhave

Maja Thomhave

Presskontakt Digital Communication Manager 070-556 47 30