Gå direkt till innehåll
Veckans ljudprofil - Tomas Tränkner

Nyhet -

Veckans ljudprofil - Tomas Tränkner

Hej Tomas! Du är civilingenjör i grunden har över 30 års erfarenhet inom marknadsföring och försäljning inom industrin men för tre år sedan sen sadlade du om och startade eget bolag där du idag arbetar med att producera podcast åt företag och marknadsförare. Berätta, vad var det som fick dig att satsa på en karriär inom ljud?

Jag började att lyssna på poddar år 2013 och blev helt fångad av personerna jag lyssnade på. Då var jag marknadschef och jobbade inom industrin. Jag ville starta en nischpodd inom industrin men ingen nappade på det. Så det fick bli en podd om företagsamhet, Entreprenörsdriv.

Då 2015 hände något, jag bara kände att jag kommit rätt. Känslan att bli fångad i ett samtal med en gäst är underbart. Det fanns alltid tid till poddande, varje vecka. Så har det varit sedan dess, 447 avsnitt senare. Samtidigt blev jag uppsagd från mitt jobb som marknadschef och då hade jag poddat i två år. Jag fick förfrågningar från några företag och då startade jag mitt företag. Företaget hade inte till en början inriktning poddar. Men efterfrågan ökade och efter första året renodlade jag mig mot poddar och digital marknadsföring. Fast det var ingen enkel resa och det var svårt att välja bort allt annat.

Vilka företag har ni producerat podcast åt idag?

Styrelseakademien, Säljarnas Riksförbund, Redpill Linpro, Sankt Kors Fastigheter, Linköpings Golfklubb, Weibulls, Crearum, Exsitec, Logtrade, Varnish Software, Linköpings Kommun, Great Group, Great Safe, Digital marknadsplan AB, Exitpartner, Megasocial. Totalt mer än 20 produktioner och 1500 avsnitt publicerade. I dagsläget kommer det ut cirka 20 avsnitt i månaden i olika produktioner.

Det var många företag! Är det så att det blivit svårare att spela in poddar nu under pandemin med tanke på att man inte kan träffas på samma sätt som förut längre?

Jag tycker inte att det är svårare nu än tidigare. Man får hitta metoder för att kunna spela in på distans eller coronasäkert om man möts i verkligheten. Jag har hela tiden jobbat utan studio och ofta med distansinspelning så det har inte varit någon stor skillnad i och med Corona. Däremot har mina beställare i vissa fall dragit i handbromsen och inte kunnat bestämma om de vill fortsätta. Därför har det varit svårare på ett sätt. Alla tycker om att bli intervjuade. Det är otroligt tacksamt att vara programledare och poddproducent.

Vilka är dina främsta råd till de företag som funderar på att starta en egen podcast?

Råd 1: Tänk ut vilken vinkel podden skall ha och vad som är målet med podcasten.

Råd 2: Tag hjälp av ett proffs och försök inte göra det själv, i vart fall om du gör det seriöst på ett företag. Det är ett hantverk och kräver erfarenhet. Även om tekniken är överkomlig i pris så räcker inte det.

Råd 3: Gör inte för stor och dyr produktion. Börja enkelt och skala hellre upp ambitionsnivån efter hand. Uthållighet och konsekvens är det som ger framgång med en podd.

Det är mycket enklare att konsumera en podd än något annat medium. Det är enklare att producera en podd än text eller film. Det är ett oöverträffat sätt att skapa innehåll på. Folk blir glada av att vara med i podd.

Du har två egna poddar där den ena är Entreprenörsdriv och som handlar om företagande och drivkrafter. Kan du berätta lite om den och hur idén till podden föddes?

Jag berättade lite om det tidigare men det startade med att jag började lyssna på Sälj och Marknadspodden (som fortfarande finns) och blev inspirerad till att själv göra podd. Jag fick inget stöd för mina podd-idéer på mitt dåvarande jobb så därför startade jag en egen podd om företagande med en vän som är säljtränare. Vi gjorde en plan för tio avsnitt. Nu är vi snart uppe i femhundra avsnitt. Jag upptäckte hur kul det var att prata med gäster i mikrofoner.

Vilka är dina egna drivkrafter i ditt yrkesliv?

Det är att få egen frihet, att skapa något själv. Att få göra det man tycker om och möta intressanta människor. Jag gillar att ta reda på saker och kan bli fängslad av en bra historia. Det ger en nyfikenhet och ett engagemang i mötet med gäster.


Sen gör du också LinkedInpodden tillsammans med en annan Linkedinexpert - Linda Björck. Den har jag lyssnat flera avsnitt på då den är kort och koncist och matnyttig, endast några minuter långa där ni delar med er av era kunskaper. I ett av de senaste avsnitten pratade ni om värdet av att bygga relationer och förtroende med sin närvaro och marknadsföring på Linkedin, både som företag och som privatperson. Kan du dela med dig av dina framgångstips här för att lyckas med detta?

Bestäm dig för vem du vill vara och inkludera det i all din kommunikation. Den snabbaste vägen är att identifiera alla auktoriteter inom området och bli bekant med dem och samarbeta med några av dem. Samtidigt måste du bygga din egen nisch och smalna av med vem du vill vara. Jag kan inte vara en tusenkonstnär i marknadsföring, däremot kan jag vara en podcastskapare och digital marknadsförare. Mitt motto är givers gain marketing. Om du ger till andra kommer de att ge tillbaka, ofta med råge. Jag pratar mycket om mitt liv som företagare på LinkedIn och de erfarenheter jag möter. Det ger en trovärdighet och ett mod att våga vara sig själv. Ett av de bästa tipsen jag fått är att alltid inkludera mig själv i det jag gör, då blir det unikt och okopierbart.

Får ni ofta uppslag från era lyssnare och LinkedIn-kontakter på innehåll till avsnitten?

Vi får en del uppslag, men inte speciellt mycket. Generellt kan man säga att poddar inte driver kommunikation. Det är många som lyssnar men få som hör av sig eller kommenterar avsnitten. Däremot är det många jag möter som har lyssnat och känner igen mig. Många hör av sig för att de vill vara gäster i podden.

Du är även lärare i marknadsföring på Affärshögskolan i Linköping där du ansvarar för två områden där den enda delen består av att träna studenterna på att göra en egen podcast. Vad skulle du säga är den största missuppfattningen om podcast som du stöter på?

Jag tror att den största missuppfattningen är att man med en podcast kan nå en stor publik på ett enkelt sätt. Tröskeln att starta en podd är låg, därför blir genvägarna många och både kvalitet och uthållighet blir lidande.

Är det några av dina elever som fortsatt med sin podcast även efter avslutad utbildning?

Det tror jag inte. Det var en endagsutbildning som en del i en kurs i marknadsföring på YH utbildningen.

Utöver det så utbildar du även eleverna i att lyckas på LinkedIn på bästa sätt. Vilken är den vanligaste frågan du brukar få här?

Den vanligaste frågan är -hur jag gör för att få stor spridning på inlägg. Den intressanta frågan är snarare - vad skall jag göra på Linkedin för att få fler kunder eller fler lyssnare?

När har man lyckats med sin LinkedInprofil?

Det har man när alla fält är ifyllda och du har laddat upp en fin bild på dig själv. En bra LinkedInprofil är det första steget för att lyckas på LinkedIn. Nästa steg är att bygga ditt nätverk, bli aktiv och fördjupa relationerna.

Jag tror många tacksamt skulle ta emot tips om hur man bli framgångsrik eller mer aktiv på Linkedin – vilka är dina topp tre tips?

1. Bli aktiv och gör något varje dag. Skriv ett inlägg, gilla eller kommentera något.

2. Gör en film där du säger något klokt och lägg ut den på LinkedIn

3. Skicka direktmeddelanden till några personer som du vill skapa en relation till. Beröm dem, ställ en fråga eller hjälp dem med något du är bra på.

Vilka fördelar skulle du säga att det finns för företag att deras anställda är aktiva på LinkedIn?

Det skapar ett engagemang. Företaget visar sin personlighet. Det blir organisk spridning av innehållet. Det underlättar rekryteringen, vilket LinkedIn satsar mycket på just nu med massor av ny funktionalitet. Dessutom kommer företagssidan förbättras så att det blir lättare att engagera sin personal.

Finns det några nackdelar?

Nackdelarna är att det kan ta tid och fokus från annat. LinkedIn är en tidstjuv precis som alla andra sociala medier. Sätt en gräns för hur mycket tid du skall lägga på LinkedIn.

Något jag retat mig en del på de senaste månaderna är att man inte kan ladda upp ljudklipp på Linkedin utan de måste sparas ned i filmformat. Tror du att det är något som kommer att kunna ändras på här framöver med tanke på ljud konsumeras i allt högre utsträckning?

Jag har inte hört något om det. Men man vet inte, det har dykt upp ovanligt många nyheter denna höst på LinkedIn.

Det är viktigt att ha roligt på arbetet då det skapar energi. Vad skulle du säga är det roligaste med ditt arbete?

Att jag till 100 % själv bestämmer vad jag skall göra och att jag får möta så fantastiska människor.

Har du något drömprojekt i poddformat som du skulle vilja göra?

Ja absolut, men det tänker jag inte avslöja här. Den som följer mig får se, mycket är på gång.

Det ser vi fram emot! Av alla de poddar som du producerat, kan du dela med dig ett speciellt roligt minne som betytt lite extra mycket och som du kan dela med dig av?

Jag skulle intervjua Ulf Kristersson i farten. Inget var bokat eller förberett. Jag fångade hans pressekreterare när de var på väg ut. Hon sa att jag fick tre minuter. Oj, att göra en podd på tre minuter är en utmaning tänkte jag. Men det fick bli så. Jag ställde några väl valda frågor och Ulf svarade vänligt. Det kändes bra och jag var nöjd ända tills…. det visade det sig att jag inte startat inspelningen. Vad gör man då? Jo, jag frågade om vi kan göra om det. Och ja, Ulf visade sig ha tålamod med mig så vi gjorde om det på 3 minuter. Lyssna på hur det blev i Entreprenörsdriv #343.

Oj så snopet! Vilken tur att han stannade kvar och ni kunde göra om intervjun! Tänkte på det, när du inte lyssnar på dina egna poddproduktioner, vad lyssnar du helst på då?

P3 historia, Content Inc., Social Media Marketing podcast, Martech Zone Interviews, Hillmanpodden, Sökpodden. USApodden, Sälj och Marknadspodden, Snacka Snyggt.

Vad ser du som de största utmaningarna i poddbranschen idag?

Jag kan inte komma på så många utmaningar. Det finns nästan bara möjligheter.

Vad ser du mest fram emot under 2021?

Jag ser mest fram emot vad som kommer att hända med poddar på Spotify. För min egen del ser jag fram emot att få starta några nya nischade poddar för företag som insett värdet i det talade formatet.

Några sista tankar och funderingar om ljud och podd som du vill dela med dig av?

Det finns ett omättligt behov och intresse av välgjorda poddar. Jag tror att alla vi inom poddbranschen kommer att ha fullt upp 2021. Men podd är ingen genväg till att bli känd. Dåliga poddar vill ingen lyssna på, dyra och välproducerade poddar har få råd att fortsätta med över längre tid.

Poddandet har för mig blivit ett sätt att skapa innehåll på, som kan återanvändas till blogginlägg, det kan bli film och presentationer. Det ger mina kunder möjlighet att lyfta fram medarbetare och kunder och känna stolthet över sin verksamhet.

För dig som vill mer om podcasting så kolla in sidan https://entreprenorsdriv.se/att-gora-pod/

Tomas intervjuades av Anki Apreotesei, Product Specialist på Bauer Media som brinner för ljudmediet och Influencer Marketing.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Maja Thomhave

Maja Thomhave

Presskontakt Press Manager Bauer Media 070-556 47 30 LinkedIn

Relaterat innehåll