Gå direkt till innehåll
Veckans ljudprofil - Mats Lillienberg

Nyhet -

Veckans ljudprofil - Mats Lillienberg

Du arbetar idag bland annat som sponsringsproducent för Bauer Media, kan du berätta lite om ditt arbete här?

Just nu är jag bland annat ansvarig för vår produktion av sponsringsmeddelanden och tar emot och bearbetar de sponsringsbeställningar som vi får från säljavdelningen. Jag producerar ljudet och ser till att det låter bra och tillsammans med våra planners ser jag sedan till att produktionerna hamnar på rätt plats i våra system.

Utöver det så är jag även promoproducent för Podplay där vi ser till att på bästa sätt göra reklam och skapa intresse kring de olika poddarna som finns på plattformen. Ett väldigt roligt uppdrag då det finns så många olika typer av poddar som kräver olika typer av förpackning i form av ljud, musik och stämningsbyggande element.

Vad skulle du säga är den vanligaste frågan du får av säljarna gällande sponsringsproduktionen?

Vad som är tillåtet att kommunicera då reglerna är lite snåriga.

Du har tidigare arbetat länge som programproducent, och senast på Mix Megapol i Göteborg med deras morgonshow och imageproduktionen kring stationen. I rollen som programproducent, vad upplevde du var den viktigaste uppgiften för dig?

Att vara i framkant och kratta i manegen så allt var klart inför sändning, att serva våra programledare med ljudmaterial till programpunkter, att få stationen att få sin profil och sitt personliga tilltal.

Mix Megapol Göteborg har historiskt skiljt sig en hel del i tilltalet mot den nationella feeden på grund av att vi har haft och fortfarande har egen morgon- och eftermiddagsshow. De programmen har färgstarka profiler och det gäller att låta dem och deras personligheter prägla hur stationen och tilltalet låter, allt för att lyssnaren ska känna sig välkommen och att ”detta är min station”.

Vilka är de största utmaningarna i att vara producent?

Oj… svår fråga… Utmaningen är nog att hela tiden vara ”on top of things” och att vara lyhörd, men också att tro på sig själv och att det man producerar är tillräckligt bra. Vi på redaktionen resonerade som så att om vi tycker något är kul så vore det väl själva fasen om inte andra skulle tycka att det var roligt också.

Du måste ha massor med roliga minnen därifrån. Kan du dela med dig ett par?

Alltså det är så mycket som har varit så himla kul (tycker jag själv) Det är ett privilegium att varje dag få skratta hysteriskt på jobbet. Jag har haft fördelen att jobba med fantastiska kollegor under hela min tid på radion, och jobbet som sådant har gjort att man fått vara med om en massa roliga saker och knäppa upplägg. ”Bilslakten” är en sådan grej då lyssnarna fick skrota sin egen bil med chansen att vinna en ny. Vi körde deras bil i en bilfragmenterare på skroten och sedan fick de välja mellan två garageportar. Bakom den ena fanns en ny bil och bakom den andra en termos med kaffe och ett busskort. Jag har för mig att vi skrotade fyra bilar innan vi fick fram en lycklig vinnare som valde rätt port.

En annan väldigt rolig tävling som vi fortfarande kör är ”Vem är detta nu då” där vi på redaktionen ringer upp en känd person och sedan har programledarna en minut på sig att ställa frågor till personen som bara får svara kortfattat. Programledarna tävlar under säsongen om vem som sätter flest kändisar. Vid ett tillfälle var det en av programledarna som hamnat lite på efterkälken och för att hjälpa honom lite på traven så hade vi med hans fru på telefon och det roliga var att han inte kände igen henne heller. Se klipp här!

Du har även skrivit och producerat flera låtar, en av dom handlar om en speciell bro som du gjorde med Mix Megapols Morrongäng. Kan du berätta lite mer om den?

Göteborgsradion har ju en lång tradition av att göra om texter till låtar. Jag är ju uppväxt med Rally-gänget som var mästare på det där och har själv alltid varit förtjust att skriva lite ironiska men hjärtliga texter om saker som händer omkring oss. Göta älvbron i Göteborg byggs om och initialt så var det tal om att den skulle ersättas med en bro som inte skulle vara särskilt hög så då skrev jag en text om ”en bro som ingen kommer under” som blev ganska uppmärksammad.

Du har Göteborg väldigt kärt om hjärtat och jag råkar veta att du en gång i tiden sjöng Göteborgslåten live då du gästade Lotta på Liseberg inför en riktigt stor publik. Den låten fick stor uppmärksamhet, kan du berätta om hur den låten kom till?

Det var Linda i Morrongänget som tyckte att jag borde skriva en Göteborgslåt lite som svar på ”Stockholm i mitt hjärta”. Det var i melodifestival-tider och jag hörde The Monikers låt ”Oh my god” och tyckte den var väldigt catchy och så gick ju Göteborg så bra in i refrängen så jag skrev texten på en halvtimma och använde all klyschor jag kunde hitta samt en rad stadsdelar i Göteborg.

När vi spelade upp den fullkomligt exploderade det och folk blev som galna i den. En av producenterna till Lotta på Liseberg på TV4 fick nys om detta och ringde upp mig och frågade om jag ville sjunga låten i en av reklampauserna i programmet för publiken på plats vilket jag sa ja till men redan efter någon dag ringde de igen och frågade om jag kunde köra den live i programmet istället och då blev man ju lite lätt nervös men tackade givetvis ja.

Sedan blev det ett jäkla jobb med att cleara alla rättigheter med The Moniker och skivbolaget som sedermera släppte den på iTunes och Spotify. Den låg faktiskt etta på iTunes ett kort tag och då var jag snabbt framme och skärmdumpade en bild så jag kan visa barnbarnen vad det lider. Själva uppträdandet blev ett minne för livet inför TV-kameror ett fullsatt Liseberg där alla stod upp och sjöng med i texten! Med i programmet var Christer Sjögren, Di Leva, Ola från Idol och jag. Heeelt osannolikt! Kan ibland kolla på klippet på Youtube och minnas tillbaka till mina 3 minuters fame. Se klippet här!

Det låter som du trivs riktigt bra på Mix Megapol Göteborg, och att ni hade skoj tillsammans. Vad var det som gjorde att du inte arbetar med det fortfarande?

Jag hade jobbat på radion i 20 år och hade väl smått börjat fundera lite på vad man skulle göra när man blev vuxen. Samtidigt trivdes jag ju så himla bra med mitt jobb och alla människor jag jobbade med så det krävdes att min fru fick ett jobberbjudande i London för att jag skulle släppa taget om min studio i Frihamnen och tillsammans med familjen ge mig ut på ett nytt äventyr i livet. Det var dock riktigt jobbigt att säga på återseende till alla kära kollegor som jag saknar väldigt mycket här i London men jag har bra kontakt med många av dem och det är ju inte så långt till Göteborg så jag har varit inne å gästspelat lite när jag varit i stan.

Eftersom du bor i London sen ett par år tillbaka så kan man ju säga att du är rätt van på att arbeta på distans. Vad känner du är fördelarna och nackdelarna med distansarbete?

Om vi ska börja med nackdelarna så måste jag säga saknaden av det sociala med kollegorna, tjötet vid kaffemaskinen, luncherna, det direkta bollandet av idéer, den kreativa meltdegeln och de personliga mötena. Det får man ju inte alls på samma sätt när man sitter hemma.

De positiva är att jag styr min agenda lite mer fritt och kan forma min dag som jag finner är bäst. Med all uppkoppling som finns idag så är det ju inga problem att skicka filer, skapa gemensamma projektplattformar och hålla direktkontakt via allsköns meddelandetjänster. Jag gillar att vara mobil och ha friheten att jobba där jag är för tillfället. Jag kan tex spela in och mixa det mesta i mobilen om det skulle krävas och har många gånger suttit i bilen och jobbat medan jag väntat på fotbolls- eller gymnastikträningar. De tekniska hjälpmedlen är så många idag så det är egentligen bara din vilja och förmåga att hitta lösningar som sätter gränserna för hur var och när du kan jobba.

Kan du dela med dig av några riktigt bra tips på hur man håller motivationen uppe då man arbetar hemifrån eller om man känner sig lite ensam?

Motivationen för mig handlar om att man faktiskt har ett jobb. Konkurrensen är stenhårt och i pandemins fotspår är det många som blir av med sina jobb eller inte kan jobba som man är van vid. Känner jag mig ensam så försöker jag finna tid att ringa kompisar eller kollegor. Vi lever i ett meddelandebaserat kommunikationsflöde med mail eller mess fast det ibland går mycket snabbare och är effektivare att ringa och ofta få svar direkt samtidigt som man hinner växla några artighetsfraser eller småsnack om allt möjligt. Jag ringer och pratar mer med folk nu när jag jobbar hemifrån än jag gjorde på kontoret.

Här i Sverige så har vi inte haft en lika omfattande lockdown så som i England, och nu är ni inne i en andra lockdown. Vad känner ni inför den andra lockdownen och vad gör ni för att hålla modet uppe under denna period?

Första lockdownen var så surrealistisk men blev på så sätt också lite spännande (missförstå mig rätt) Det var vår då och vädret var jättefint här i London så det hjälpte till lite med humöret.

Andra vändan nu har varit lite tristare då det är mörkt, regnigt och kallt och då sjunker modet. Att då samtidigt inte få umgås med någon annan än de i hushållet tär också på tålamodet men i denna vända har barnen i alla fall fått fortsätta att gå i skolan vilket de inte fick i våras. Det har hjälpt till att få det att kännas lite mer ”som vanligt” på vardagarna då man ändå inte är ute så mycket och man jobbar och går i skolan.

Hur kan en vanlig dag för dig se ut?

Jag är ganska inrutad. Jag går upp, väcker barnen, går ut med hunden, äter frukost framför datorn och går igenom mail och det som ska göras. Jag ligger ju en timme efter kollegorna i Sverige vilket gör att de kommit igång ordentligt när jag väl sätter mig. Jobbar fram till lunch då det blir en snabb sväng ut med hunden igen och sen lunch med frun som också jobbar hemma.

Efter lunch brukar material från mina speakers i Sverige dyka upp och då sätter man igång med att sätta samman produktionerna. På eftermiddagen kommer barnen hem och ska ofta iväg på olika aktiviteter som man kör dem till. Jag är i princip alltid uppkopplad och kan ta tag i jobb och svara på mail med mera. Det är ju lite så det fungerar nu för tiden vilket är ok om man kan hantera det och vara flexibel. Så det blir en hel del jobb även om man är ute och rör på sig samtidigt. På kvällarna försöker jag dock att inte jobba allt för mycket då det är viktigt att fokusera på annat i mellan. Jag fotograferar och editerar mycket bilder på fritiden tex vilket är en skön avkoppling från allt ljud.

Hur kom det sig att det blev en karriär inom ljud för dig?

Jag tror att det är musiken som är den största bidragande orsaken. Jag har alltid spelat och sjungit och gled då in på att spela in musik och mixa liveljud. Sen kom radion in och jag fastnade för att jobba med program och reklam samtidigt som jag fick fortsätta jobba med musik.

Finns det något speciell person som inspirerat dig under din ljudkarriär? Och så berätta gärna på vilket sätt.

Jag tror att de som inspirerat mig mest är alla de fantastiska människor jag har fått fördelen att jobba med. Glädjen att få komma till jobbet varje dag på radion i Göteborg har varit den stora drivkraften och inspirationen till att skapa bra grejer. Om man tittar på ljud- och musikproducenter som jag verkligen beundrar så är det Max Martin och Michael B Tretow som ligger högst på listan tror jag.

Har du några ledord som du utgår från i ditt arbete?

Noggrannhet, serviceminded och jag kan alltid bli bättre och lära mig något nytt.

Vad tycker du är roligast med ditt arbete?

Det kreativa arbetet och att skapa saker tillsammans med andra.

Vad ser du som de största utmaningarna i ljudbranschen idag?

Idag kan vem som helst köpa ett dataprogram eller studioutrustning och spela in saker och få det att låta ok. Det gör att erfarenhet och själva det kreativa hantverket samt duktiga speakers blir allt viktigare och det gäller för branschen att inte sätta krokben för sig själv och vara noga med att faktiskt våga ta betalt för just erfarenheten och det kreativa hantverket som gör att en hög standard upprätthålls.

Om vi spekulerar att vi kan se fem år in i framtiden gällande ljudmarknaden – vad hoppas du på att se då?

Jag hoppas och tror att ljudmarknaden kommer att fortsätta vara det bästa och snabbaste sättet att få ut information, underhållning och reklam. Jag hoppas att vi också kommer att få se en ökning av olika möjligheter att distribuera ljud.

Vad ser du själv mest fram emot just nu?

Det blir jul här i London i år och jag ser fram emot att bara mysa och umgås med familjen. Sedan ser jag fram mot ett spännande 2021 då jag kommer att jobba mycket med Podplay och de poddar som ligger där samt promotion kring dem och plattformen.

Några sista tankar och funderingar om ljud som du vill dela med dig av?

Tänkte häromdagen på att ljud egentligen bara är svängningar av luft som får våra trumhinnor att vibrera som sedan sänder signaler till hjärnan som omvandlar signalen till det vi uppfattar som olika ljud med så oerhört många variationer. Allt från vibrerande luft… Rätt fantastiskt!


Mats intervjuades av Anki Apreotesei, Product Specialist på Bauer Media som brinner för ljudmediet och Influencer Marketing.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Maja Thomhave

Maja Thomhave

Presskontakt Press Manager Bauer Media 070-556 47 30 LinkedIn

Relaterat material

Relaterade nyheter