Gå direkt till innehåll
Säsongspremiär för true crime-podden "Dokumentär: Jag var där"

Nyhet -

Säsongspremiär för true crime-podden "Dokumentär: Jag var där"

Idag har podden "Dokumentär: Jag var där" premiär för sin sjätte säsong. I fokus står människorna som hamnat mitt i händelsernas centrum. I podden får lyssnaren höra historien bakom kvällstidningarnas rubriker och ta del av gripande och personliga berättelser.

Den sjätte säsongen består av tio personliga berättelser som fängslar och berör när de inblandade berättar sina känslomässiga och hårresande historier. 

Andreas Utterström, en av upphovsmännen bakom podden "Dokumentär: Jag var där" har gett sina kommentarer till de tre första avsnitten och händelserna.

Avsnitt 1: Hedersmordet på Abbas
När Abbas Rezai mördas 2005 inser många svenskar för första gången att även män kan bli offer för hederskulturen. Sara Mohammad är den som hjälper Abbas mamma att ta sig till Sverige för att begrava sin son.

- Mordet på Abbas var inte bara oerhört brutalt, med tortyrinslag, utan fick också mot alla odds en oväntad rättslig vändning. När sonen i familjen som begått brottet efter flera år berättade vad som egentligen hänt kunde hans föräldrar till slut fällas för mordet, säger Andreas Utterström.

Avsnitt 2: Drevet mot hårdrockarna
Det är inte bara musiken som anses vara förfärlig. På 1980-talet anklagas hårdrockarna också för att vara satanister och knarkare. Mitt i moralpaniken står artisten Erika Norberg och undrar varför folk är så arga.

- Det är alltid spännande att gå tillbaka i tiden och dyka ner i samhällsfenomen som gjort medierna hysteriska. Ofta skapar det ett stort frågetecken: Varför var folk så upprörda över det här? Hårdrocksdebatten på 80-talet är paradexemplet, säger Andreas Utterström.

Avsnitt 3: Den hemliga smugglingen

  Under Oktoberkriget 1973 åker en ung Wilhelm Agrell till Egypten som neutral FN-soldat. Men under ytan har han ett hemligt uppdrag från det svenska försvaret. Att samla information om Sovjet, den tidens mest fruktade supermakt.

  - I dag är Wilhelm Agrell känd som mediernas go to-professor när det gäller underrättelseverksamhet. Men i unga år befann han sig själv mitt i kriget. Med ett hemligt uppdrag dessutom. Och ingen kan berätta en historia som Agrell. Därför var det här avsnittet givet att göra, säger Andreas Utterström.

  Samtliga tio avsnitt av "Dokumentär: Jag var där" hittar du på Podplay redan nu. På övriga plattformar släpps ett nytt avsnitt varje onsdag. 

  Podcasten "Dokumentär: Jag var där" produceras av Mattias Bergman och Andreas Utterström.

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Presskontakt

  Johanna Wiberg

  Johanna Wiberg

  Podcast Manager Podplay 070-362 03 32