Gå direkt till innehåll
Magda Gad gör podd från krigets Afghanistan

Nyhet -

Magda Gad gör podd från krigets Afghanistan

Den prisbelönade utrikeskorrespondenten Magda Gad har befunnit sig i Afghanistan i drygt tre år. Hennes rapportering är detaljrik och gripande. Nu har hon lanserat sin podd, "Magdas dagbok", som ger en naken inblick i krigets vardag. En rå bild av allt det hemska - och det vackra.

Hur mår du?

- Det är en extremt påfrestande situation där livet har vänts helt upp och ned för nästan 40 miljoner människor, inklusive mig själv. Man måste vara på vakt hela tiden och försöka läsa av vilka nya regler som gäller. Det är också bortom sorgligt att se så många förlora sina hem och hela sina liv.

Hur kommer din vardag ändras nu, som journalist och som kvinna? Vad händer i samhället, hur kommer detta påverka ditt arbete?

- Det har satts upp regler för journalister, så jag utgår från att jag behöver följa dem om det inte ska bli repressalier. I går sa en taliban att jag inte ska gå ut utan att täcka ansiktet. Allt det här som händer nu gör det ännu viktigare att vara kvar och rapportera.

Du har varit i Afghanistan i tre år nu. Vad har du tydligast sett förändrats över tid? När du kom dit till idag.

- Under tre år blev det mer liberalt och modernt, det fanns scener för musik, konst, mode, design, poesi och folk hade middagar och fester. Många kvinnor gick ut i jeans, lös skjorta och lös sjal. De studerade på universitet och arbetade tillsammans med män. Nu är det nästan inga kvinnor ute alls och extremt hårda regler vad gäller kläder och uppförande. Det är också beväpnade talibaner överallt. Stor del av befolkningen är rädda och vågar inte gå ut.

Hur ser du på förståelsen från Sverige om hur läget och situationen i de områden som du bevakar är? Förstår vi allvaret och situationen?

- Nej, svenskar förstår inte allvaret och situationen. Det är omöjligt att förstå det om man inte upplevt det själv. Jag har arbetat i många krig tidigare, men det jag upplevt och upplever i Afghanistan skiljer sig stort från till exempel Irak och Syrien. Och även från de länderna är det väldigt, väldigt långt till att leva som i Sverige.

Hur arbetar du med tekniken? Det är inte alltid det finns tillgång till exempelvis ström där du är.

- Jag bodde ensam i Raqqah-provinsen under kriget mot IS och hade nästan ingen elektricitet. Jag fick koppla upp mot egen parabol för att ha tillgång till internet, men parabolen fungerade bara när det fanns el. Dessutom fungerade inga sim-kort. Och därifrån gjorde jag både reportage, bild, video, kortdokumentärer och radio. Allt går om man vill.

Du beskriver i ditt senaste poddavsnitt att du drömmer om ett fritt Afghanistan, att få resa fritt, se allt det vackra. Stannar du i Afghanistan tills din dröm blir sann?

- Om situationen tillåter det, absolut. Tyvärr vet vi inte om det någonsin kommer bli ett fritt och fredligt Afghanistan. Just nu är det talibanregim och det finns risk för både inbördeskrig och ytterligare utländsk inblandning.

"Magdas dagbok" är en podd från Expressen och görs i samarbete med Podplay. Nya avsnitt släpps löpande, men med oregelbunden utgivning på grund av Magdas situation.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Elin Rösiö

Elin Rösiö

Brand Manager Podplay 070-835 25 38