Gå direkt till innehåll
Veckans ljudprofil - Helena Bremberg

Blogginlägg -

Veckans ljudprofil - Helena Bremberg

Hej Helena! Du är områdeschef i region Mitt på Sveriges Radio – vad innebär ditt arbete i praktiken?

Väldigt kortfattat kan jag uttrycka det som att jag stöttar utvecklingsarbetet som bedrivs på de fyra lokala kanalerna i området och den riksproduktion vi har. Jag fördelar resurser till redaktionerna och uppmuntrar till samarbete inom området. I uppdraget ingår också att ansvara för andra arbetsuppgifter inom Sveriges Radio.

Hur länge har du arbetat med radio?

Läääänge! Jag började 1989 efter att ha testat både tidning och tv. Radio passar mig bäst (och är roligast).

Vilka är de största förändringarna som skett för radio under den tid som du arbetat?

Digitaliseringen utan tvekan. Sen innehåller den i sig så otroligt många förändringar. Radion var ju så flyktigt tidigare och enda sättet att höra något igen, som lyssnare, var att banda på en kassett. Nu kan du lyssna hur många gånger som helst, pausa och fortsätta att lyssna när du vill. Dessutom kan du sprida ljudet snabbt som ögat på så många ställen i sociala medier, på webben mm och du har tillgång till allt i din mobil. Snacka om utveckling och då pratar du med en människa som var med på den tiden när man satt och klippte i band och satte ihop bandsnuttarna med tejp.

Om du får nämna ett minne under din radiokarriär som varit extra speciellt för dig, vad skulle det vara?

Det är de stora nyhetshändelserna som är de starkaste minnena; Estonia, tsunamin, mordet på Anna Lindh, terrordådet 9/11 2001 i USA.

Du är även ordförande i Radioakademin, hur länge har du varit det?

Oj, det har jag ingen koll på. Kan det vara fyra år kanske? Jag har suttit med i Radioakademins styrelse sedan 2010, det vet jag i alla fall.

Kan du berätta lite om Radioakademin och vad föreningen gör?

Radioakademin har haft lite olika roller genom åren och utvecklats med branschen, men man kan kortfattat säga att vi har två uppdrag 1) främja mediet genom att inspirera och kompetensutveckla branschfolk 2) dela ut Guldörat, vilket är ett både svårt och roligt uppdrag. Svårt för att det produceras så galet mycket bra radio och så otroligt många poddar.

Känner du att det ibland kan vara svårt att komma överens eftersom Radioakademin består både av representanter från public service så som kommersiella ljudbolag samt produktionsbolag?

Jag tycker att alla vi 18 som sitter i styrelsen verkligen månar om att hitta vägar fram som är det bästa för branschen och jag upplever att vi är generösa mot varandra. Sen är det absolut tillfällen när vi har olika viljor, men det löser sig alltid på ett bra sätt.

Tidigare så hette Radio- och Poddagen endast Radiodagen. Kan du berätta om diskussionerna och beslutet att ändra på det namnet?

Det var helt självklart att inkludera podd i Radiodagen och att dela ut priser till poddproduktioner. Det gjorde vi också i några år tills vi kände att det inte längre gick att kalla vårt stora event för Radiodagen. Det var rätt logiskt att bara lägga till podd även om vi testade också andra namn. Det har dessutom varit lite förvirrat med definitionerna kring podd. Ibland är det samma sak som radio, ibland något helt annat.

Radio-och Poddagen har de senaste två åren hållits på Münchenbryggeriet med ca 500 besökare, två parallella talarspår samt workshops och radiobio, men på grund av pandemin så blir det inte så i år. Hur gjorde ni i år?

Även vi har fått anpassa oss till rådande situation. Vi gjorde därför ett digitalt event med ett mycket komprimerat innehåll. En vd-debatt, några riktigt intressanta föreläsare som gjorde  kortkorta framträdanden och/eller framtidsspaningar som är förinspelade.

Guldörat delades ut till 11 värdiga vinnare via länk.

Guldörat är ett pris som Radioakademin ger ut i olika priskategorier – i hur många kategorier ges priset ut och vad symboliserar Guldörat?

Vi delar ut 11 priser. Åtta av dem utses av Radioakademin och övriga tre är det lyssnarna som bestämmer. Guldörat är ett supersnyggt konstverk som konstnären Lars Hammarström har skapat. Det är ett öra i guld som sitter på ett grått fundament i betong. Det eleganta örat mot den ruffa stenen är mycket effektfullt.

Om du fick bestämma, vad är din vision för Radio- och Poddagen 2021?

Att den kan ske fysiskt förstås. Digitala möten i all ära och det är inget fel på dem. De har kommit för att stanna men ibland måste vi också få träffas i samma rum. Vår bransch är ganska liten och det här är enda tillfället på året som vi har ett arrangemang där alla olika bolag; kommersiella, public service, produktionsbolag m fl möts över gränserna. Det är både viktigt och jäkligt kul. Sen hoppas jag att varje Radio- och poddag ska kännas stimulerande och inspirerande för de som deltar. Annars kommer man ju inte fler gånger…

Ibland får man känslan av att radio uppfattas som ett tråkigt och okreativt gammelmedia i jämförelse till t ex TV – vad brukar du svara då du hör det?

Haha, det har jag aldrig hört. Men jag trodde nog själv, ska jag erkänna, att radion skulle tappa i betydelse när det finns så mycket annat att konsumera idag, både annat ljud som musik och ljudböcker, men också allt annat du kan göra på nätet. Därför är det ju ganska häftigt att radio är så starkt fortfarande och att många lyssnar både linjärt och på poddar.

Hur ser du på framtiden för radio och ljud?

Ja men positivt måste jag säga. Ljudet är ju starkare än någonsin och varenda kotte går omkring med hörlurar så det är härligt att se. Det blir en utmaning för oss att fortsätta att göra bra innehåll så att man vill fortsätta att lyssna. Jag tror att poddbranschen kommer att fortsätta att växa medan linjär radio förhoppningsvis kommer att vara lika viktig i människors liv även framöver. Det märks ju att man slår på radion när något händer i nyhetsväg och det tror jag att man kommer att fortsätta med ett bra tag till.

I Svenskarna och Internet 2019 så kan man läsa att 1 av 20 svenskar har en smart högtalare hemma (ca 5% av befolkningen). Har du en smart högtalare hemma och vad använder du den då främst till?

Jag har en smart högtalare men jag är inte så flitig med att använda den. Jag reser så mycket och har den i en övernattningslägenhet. Skulle nog använda den mer om jag var hemma mer.

Kan du ge några tips på några bra poddar som du lyssnar på?

Alltså – det är ju inte lätt att hinna lyssna så mycket som jag skulle vilja. Jag lyssnar bara regelbundet på dokumentärer från både P1, P3 och P4 och så lyssnar jag ofta på USA-podden och Europa-podden. Sen ligger ju Ekot på Poddindex och Ekot lyssnar jag på varje dag, haha. Annars blir det mest att jag lyssnar runt ett par gånger på olika poddar utan att fastna, mest för att få koll på vad som finns. Men jag är säker på att det finns många fler som jag skulle kunna bli beroende av om jag bara hittade dem. Mitt lilla dilemma är att jag i första hand behöver lyssna på ”mina” fyra radiokanaler som sänder 12 timmar om dagen. Tiden räcker inte till…

Några sista tankar och funderingar om ljud som du vill dela med dig av?

Jag tycker fortfarande att radio är lika fascinerande fortfarande som när jag en gång upptäckte mediet som barn. Man kan göra andra saker samtidigt som man lyssnar och man skapar sina egna bilder i huvudet när reportrar och programledare beskriver något och när man hör ljudliga inslag. Det bästa är när man inte kan kliva ur bilen för att man måste lyssna färdigt. Det tror jag att alla har upplevt någon gång. Det är magi, det.

Helena intervjuades av Anki Apreotesei, Product specialist på Bauer Media.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anna Chrona

Anna Chrona

Presskontakt Communications Director Bauer Media 0735088803 LinkedIn

Relaterat innehåll