Gå direkt till innehåll
Debatt: ”Gör som i Danmark – trimma public service”

Blogginlägg -

Debatt: ”Gör som i Danmark – trimma public service”

Ett urklipp från den debattartikel som publicerades på SvD debatt 10 juni:

Budgeten skulle kunna skäras rejält för public service med ett smalare och mer väldefinierat uppdrag. Fokus bör ligga mindre på underhållning och mer på ett angeläget utbud som saknar kommersiell bärkraft, skriver Staffan Rosell, vd för Bauer Media Group Sverige.

Sveriges Radio (SR) konkurrerar i allt större utsträckning med annonsberoende privata radioaktörer. Detta beror i stor utsträckning på att det saknas ett tydligt uppdrag från politiken till SR som beskriver vad radio i allmänhetens tjänst ska vara. Inte minst gäller detta musikutbudet. Man måste fråga sig om det är riksdagens och regeringens vilja att public service, finansierat med offentliga medel, ska konkurrera om publiken genom att utmana de kommersiella aktörerna om vem som kan spela mest av den populäraste hitmusiken.

Denna problematik är inte unik för radion utan motsvarande problem finns också på tv-området där SVT ägnat allt mer resurser åt det lättsamma utbudet för att locka en större publik.

Det är dags att tydliggöra vad public service ska göra. Det rimliga är att public service utbud tydligt inriktas på ett kärnuppdrag bestående av framför allt nyheter, granskande journalistik, dokumentärer, barnprogram, kultur och program på minoritets- och invandrarspråken.

Tyvärr ser vi i dag en utveckling i motsatt riktning där exempelvis Sveriges Television ökat sina kostnader för underhållning från 562 miljoner kronor år 2014 till 811 miljoner år 2016. Detta är orimligt. Var är logiken i att public service satsar allt mer av offentliga medel på ett utbud med kommersiell potential, särskilt när det hotar mångfalden på mediemarknaden?

Parallellt med att SR och SVT får ett utbud allt mer präglat av lättsam underhållning sjunker allmänhetens förtroende för de båda bolagen, vilket färska siffror från SOM-institutet visade så sent som för några veckor sedan. Hur sambanden mellan dessa utvecklingslinjer ser ut är oklart, men möjligen finns här en korrelation.

Läs hela debattartikeln på SvD Debatt: https://www.svd.se/gor-som-i-danmark--trimma-public-service

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Maja Thomhave

Maja Thomhave

Presskontakt Press Manager Bauer Media 070-556 47 30 LinkedIn

Relaterat innehåll