Gå direkt till innehåll
5 smarta tips om hur du lyckas med din podcast

Blogginlägg -

5 smarta tips om hur du lyckas med din podcast

Innan du startar en podd, är det några saker som du behöver tänka igenom för att lyckas. Bauer Medias podcastchef, Lovisa Ohlson, delar med sig av 5 smarta och snabba tips som kan hjälpa dig att lyckas med din podcast.

1.  Nischat material. Ingen gillar att lyssna på två random personer som först pratar om vad de såg när de åkte till jobbet på morgonen i 10 minuter, sedan vad det är för väder i 10 minuter och sedan vad de åt till frukost i 10 minuter. Tänk på att nischa formatet så att det blir intressant för en bredare skara personer. Exempelvis frukost! Om en podd handlar om frukost så kan ett avsnitt vara om frukost i olika länder – hur ser det ut? Hur har frukosten sett ut historiskt sett, vad åt man för frukost i Sverige för 100 år sedan? Eller – vad finns det för olika frukostkulturer hos olika familjer? Nischa materialet – håll dig till ett ämne och forma programmet kring det.

2. Tänk på innehållet! Skriv manus eller stödord – tänk på vad du ska prata om innan du spelar in. Vill du ha många lyssnare? Tänk då på lyssnaren först och inte dig själv. Vad vill lyssnaren höra?

3. Tekniken ska vara bra. Annars blir det svinjobbigt att lyssna på podden. Om man inte kan gå på en grusväg utan att behöva höja ljudet till maxnivå för att höra vad som sägs, då kommer man inte orka med att lyssna.

4. Känslan hos lyssnaren – tonalitet, ljudläggning och form. Ska du göra en podd om spökhistorier? Om att bli pepp inför måndag? Tänk på hur du pratar – vilken ton använder du? Är det en spökpodd kanske det ska vara lågmäld ton? En lite mer försiktig ljudläggning som kuliss? Ett format som gör att programledaren inte tar så mycket plats? Är det en peppig podd som ska hjälpa dig att bli av med måndagsångesten kanske det snarare ska vara högre röster, en peppig tonalitet och ljudmattor som gör att man blir glad!

5. Lust! Även om du hela tiden ska tänka på vad lyssnaren vill ha och forma podden till det du tror att lyssnaren kommer bry sig om – så tänk på dig själv också. Har du lust för det här projektet? Är det något du brinner för? Det måste ingå att det program du gör är något du tycker är spännande, annars kommer det att skina igenom att det inte är något du bryr dig om. Även då kommer lyssnarna att lämna. Du måste känna någonting för det du pratar om!

Lycka till med poddandet!

Sitter du på en bra podcastidé? Då kan RadioPlay hjälpa dig att göra verklighet av dina planer. Läs mer här

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anna Chrona

Anna Chrona

Presskontakt Communications Director Bauer Media 0735088803 LinkedIn